Maan vahva magneettikenttä on harvinaisuus galaksissamme

Uuden tutkimuksen mukaan useimmilla tähän mennessä löytyneillä kaukaisilla planeetoilla on vain heikko magneettikenttä. Siksi ne ovat voivat olla liian kuivia ylläpitämään meille tuttua elämää.

"Magneettikentällä näyttää olevan olennainen osa planeetan elinkelpoisuudessa. Siksi halusin selvittää, miten Maan kenttä vertautuu muiden mahdollisesti elinkelpoisten planeettojen kanssa", kertoo Sarah McIntyre Australian kansallisesta yliopistosta.

Maapallolla on vahva magneettikenttä, jota ilman aurinkotuuli olisi McIntyren mukaan todennäköisesti vienyt osan planeettamme kaasukehän vedestä. Näin magneettikenttä on auttanut säilyttämään kotoisen pallomme sinisenä ja elinkelpoisena.

"Venuksella ja Marsilla on olematon magneettikenttä ja niillä ei ole elämää", McIntyre vertaa.

McIntyre tutki tietokonesimulaatioiden avulla, millaisia kenttiä muiden aurinkokuntien planeetoilla todennäköisesti on.

"Huomasimme, että useimmilla havaituilla eksoplaneetoilla on erittäin heikko magneettikenttä. Tämä on merkittävä tekijä, kun etsimme potentiaalisesti elinkelpoisia planeettoja", McIntyre selittää.

McIntyren mukaan tulos viittaakin siihen, että useimmat tunnetut eksoplaneetat ovat liian kuivia ollakseen maapallon tapaan elinkelpoisia.

Aiheesta lisää ANU (englanniksi)