Maan kokoisen planeetan kaasukehä havaittiin ensimmäistä kertaa

Kaukaisen supermaapallon ympäriltä on löytynyt kaasukehä. Tämä on historiallinen tulos. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Maan kokoluokkaa olevan eksoplaneetan kaasukehä on pystytty erottamaan.

Nyt tutkittu planeetta GJ 1132b on luultavasti liian kuuma ollakseen elinkelpoinen maailma. Läpimurto on silti tärkeä askel kohti kivisten planeettojen yksityiskohtaista tutkimista ja vieraan elämän löytämistä.

Havainto tehtiin käyttämällä Chilessä sijaitsevaa 2,2-metristä ESO/MPG-teleskooppia. Planeetan kulkiessa emotähtensä edestä tutkijat pystyivät mittaamaan pienen himmenemisen tähden valossa ja näin laskemaan planeetan halkaisijan.

Yhdellä infrapuna-alueen aallonpituudella planeetta oli suurempi kuin muilla. Tämä on erittäin vakuuttava todiste siitä, että kaasukehä imee tiettyjä infrapuna-aallonpituuksia ja saa planeetan näyttämään kookkaammalta.

Simulaatioiden mukaan vesihöyryn ja metaanin täyttämä kaasukehä selittäisi havainnot erittäin hyvin. Tähtitieteilijät eivät kuitenkaan vielä tiedä, minkälaisesta maailmasta on kyse.

Yksi kutkuttava vaihtoehto on kuuman höyryn ympäröimä merimaailma.

GJ 1132b kiertää punaista kääpiötähteä ja sijaitsee 39 valovuoden päässä maapallolta. Planeetta on noin 40 prosenttia maapalloa kookkaampi.

Aiheesta lisää MPIA (englanniksi)