Löytyykö vesimaailmasta elämän merkkejä?

Hiljattain paljastunut vesiplaneetta on erinomainen kohde vieraan elämän etsimiseen. Tutkijat toivovat, että uusi Webb-teleskooppi ryhtyisi mahdollisimman pian tähän toimeen.

Vain sadan valovuoden etäisyydeltä maapallosta on löytynyt erityisen mielenkiintoinen planeetta.

Havaintojen perusteella TOI-1452b on noin viiden maapallon massainen ja halkaisijaltaan 70 prosenttia kotiplaneettaamme suurempi. Kohde on mitä todennäköisimmin niin sanottu supermaapallo.

"Sen säde ja massa viittaavat kuitenkin paljon alhaisempaan tiheyteen kuin voisi olettaa, jos planeetta olisi Maan tapaan muodostunut käytännössä kokonaan metalleista ja kivestä", toteaa Charles Cadieux Montrealin yliopistosta.

Tiheyden perusteella planeetan massasta jopa 30 prosenttia on vettä. Määrä on huima, sillä maapallon massasta vain alle prosentti on vettä.

Koska TOI-1452b sijaitsee niin sanotulla elämänvyöhykkeellä, veden uskotaan muodostavan yhden suuren valtameren.

"TOI-1452b on yksi parhaimmista valtameriplaneettakandidaateista, mitä meillä tähän mennessä on", Cadieux uskoo.

Nestemäisen meren ansiosta planeetalla saattaisi teoriassa olla myös elämää. Lisäksi kohde on niin lähellä meitä, että Webb-avaruusteleskooppi kykenisi etsimään sen kaasukehästä mahdollisia elämän merkkejä.

"Niin pian kuin pystymme, varaamme aikaa Webb-teleskoopilta tämän oudon ja ihmeellisen maailman havaitsemiseen", vakuuttaa René Doyon Montrealin yliopistosta.

Aiheesta julkaistu lehdistötiedote (englanniksi)