Taiteilijan näkemys HD 219134b -planeetasta. Se on löydetty ylikulkumenetelmällä eli planeetta kulkee joka ratakierroksellaan emotähtensä kiekon yli. Kuva Nasa / JPL-Caltech

Lähin tunnettu kivinen eksoplaneetta on nyt vain 21 valovuoden päässä

Spitzer-avaruusteleskoopin havainnoilla on varmistettu meitä lähimmän tunnetun kivisen eksoplaneetan olemassaolo. HD 219134b -nimellä kulkeva planeetta kiertää liian lähellä emotähteään, jotta sillä voisi olla elämää. Se sijaitsee Kassiopeian tähtikuviossa noin 21 valovuoden etäisyydellä.

"Ylikulkevat eksoplaneetat ovat arvokkaita, koska niitä pystytään analysoimaan laajalti", iloitsee Michael Werner JPL:stä. "Tästä eksoplaneetasta tulee yksi tarkimmin tutkituista seuraavina vuosikymmeninä."

HD 219134b on kooltaan 1,6-kertainen maapalloon nähden. Sen massaksi on mitattu säteisnopeusmittauksilla 4,5 kertaa Maan massa. Näistä voidaan päätellä planeetan keskitiheyden olevan 6-kertainen veteen nähden, joten se on varmuudella kiviplaneetta.

Tällä hetkellä lähin varmistettu eksoplaneetta, GJ674b, sijaitsee 14,8 valovuoden etäisyydellä. Se on massaltaan arviolta 11,8-kertainen Maahan nähden eikä sen koostumuksesta ole varmuutta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto