Lähimmällä eksoplaneetalla saattaa olla voimakkaita geysireitä

Laskelmien mukaan Proxima Kentauri b -planeetalla on 58 metriä paksu jäinen kuori. Sen alla voi mahdollisesti lymytä jopa elämälle sopiva meri. 

Tähtitieteilijät ovat arvioineet, että tunnetuista eksoplaneetoista ainakin 17 saattaa olla jäisiä merimaailmoja. 

"Analyysimme ennustaa, että näillä 17 maailmalla voi olla jään peittämä pinta. ", toteaa Lynnae Quick Nasasta. "Radioaktiivisten aineiden hajoamisesta ja emotähtiensä tuottamista vuorovesivoimista ne saavat silti riittävästi sisäistä lämpöä säilyttääkseen sisällään meriä."

Tutkijat laskivat myös arviot jääkuorien paksuuksille ja jään väleistä purkautuvien geysirien aktiivisuuksille.

"Sisäisen kuumentumisen ansiosta kaikki tutkimuksemme planeetat kokevat kryovulkaanisia purkauksia geysirien kaltaisten suihkujen muodossa", Quick selittää.

Yksi tutkituista kohteista on kuuluisa planeetta nimeltä Proxima Kentauri b. Tämä planeetta kiertää meitä lähinnä olevaa toista tähteä ja sijaitsee vain 4,2 valovuoden päässä maapallolta.

Proxima b:n jääkuorelle laskettu paksuus on ainoastaan 58 metriä. Vertailun vuoksi aurinkokunnastamme löytyvän Europa-kuun jääkuori on noin 29 kilometriä paksu.

Quickin mukaan Proxima b:n vesisuihkujen aktiivisuus on ohuen kuoren takia satoja kertoja voimakkaampaa kuin Europa-kuulla. Siksi planeetan aktiivisuus olisi ehkä myös havaittavissa teleskooppien avulla.

On kuitenkin hyvä muistaa, että tietomme Proxima Kentauri b:stä ovat erittäin vajavaiset. Nyt julkaistu tutkimus onkin paras arvaus sen perusteella mitä tiedämme, ei varma totuus.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)