Läheisiltä tähdiltä löytyi kaksi mahdollisesti elinkelpoista planeettaa

Tähtitieteilijät ovat paljastaneet kaksi supermaapalloa, jotka saattavat olla elämälle sopivia paikkoja. Samalla julkaistiin havainto kiinnostavasta Neptunuksen kaltaisesta kylmästä planeetasta.

Tuoreet planeettalöydöt GJ 229Ac ja GJ 180d sijaitsevat juuri sopivilla etäisyyksillä emotähdistään, jotta niiden pinnalla voi esiintyä nestemäistä vettä. Molemmat ovat 7–8 maapallon massaisia, joten niiden oletetaan olevan kotiplaneettamme tapaan kivisiä kohteita.

Näin ollen planeetat saattavat olla elämälle suotuisia.

Paljastuneet planeetat sijaitsevat ainoastaan noin 19 ja 40 valovuoden päässä maapallolta. Siksi ne tulevat olemaan tärkeitä kohteita, kun seuraavan sukupolven teleskoopit alkavat yksityiskohtaisemmin analysoida muiden aurinkokuntien maailmoja.

“GJ 180d on läheisin lauhkean lämpötilan supermaapallo, jonka pyörähdysaika ei ole lukittunut sen oman kiertoajan kanssa. Tämä todennäköisesti lisää planeetan mahdollisuuksia ylläpitää elämää", toteaa Fabo Feng Carnegien tiedeinstituutista.

Tutkijat havaitsivat myös kiinnostavan kylmän planeetan, joka on Neptunuksen tyyppinen.

“GJ 433d on lähin, laajimmalla kiertoradalla oleva ja kylmin Neptunuksen kaltainen planeetta, joka on tähän mennessä havaittu", Feng kertoo.

Löydön tehneet tutkijat arvioivat, että kyseinen planeetta on ensimmäinen tunnettu kylmä Neptunus, jonka suoraan valokuvaamiseen ihmiskunnalla on lähitulevaisuudessa realistiset mahdollisuudet.

Aiheesta lisää Carnegien tiedeinstituutti (englanniksi)