Koneoppimisen avulla varmistui 50 uutta eksoplaneettaa

Ensimmäistä kertaa koneoppimista on käytetty todistamaan eksoplaneettahavaintojen aitous. Näin varmistui peräti 50 entuudestaan tuntematonta planeettaa.

Maailmankaikkeudesta tunnetaan jo yli 4 000 vierasta tähteä kiertävää planeettaa. Tämän lisäksi tähtitieteilijöillä on havaintoja useista tuhansista planeettakandidaateista eli mahdollisista planeetoista, joiden todellista luonnetta ei ole vielä varmistettu.

Ensimmäistä kertaa historiassa tähtitieteilijät ovat nyt käyttäneet koneoppimista todistaakseen eksoplaneettojen aitouden. Näin varmistui 50 uutta planeettaa.

“Planeettojen varmistamisessa kukaan ei ole ennen käyttänyt koneoppimista", toteaa David Armstrong Warwickin yliopistosta.

Armstrongin mukaan koneoppimista on aiemmin hyödynnetty vain planeettakandidaattien järjestämiseen sen perusteella, kuinka lupaavista kohteista on kysymys. Tämä ei kuitenkaan riitä.

"Sen sijaan että kerrotaan, mitkä kandidaatit ovat todennäköisemmin planeettoja, pystymme nyt sanomaan, mikä on tarkka tilastollinen todennäköisyys. Jos on alle prosentin mahdollisuus, että kandidaatti on väärä havainto, sen ajatellaan olevan varmistettu planeetta."

Aiheesta lisää Warwickin yliopisto (englanniksi)