Keplerin datasta löytyi harvinainen seitsemän planeetan järjestelmä

Jo sammutetun Kepler-teleskoopin havainnot työllistävät edelleen tutkijoita. Nyt Nasa esitteli havainnoista paljastuneen järjestelmän, jossa on jopa seitsemän planeettaa.

Nasan julkaisema uusi päivitetty Kepler-eksoplaneettaluettelo sisältää jo lähes 4 400 planeettaehdokasta. Niiden joukossa on yli 700 moniplaneettajärjestelmää.

"Nasan Kepler-teleskooppi on löytänyt suurimman osan tunnetuista eksoplaneetoista", sanoo Jack Lissauer Nasasta. "Tämä uusi luettelo antaa tähtitieteilijöille mahdollisuuden oppia lisää niiden ominaisuuksista."

Yksi luettelon kiinnostavimmista kohteista on emotähti Kepler-385:n planeettakunta, josta on nyt löytynyt jo seitsemän planeettaa. Järjestelmän harvinaislaatuisuus ei kuitenkaan johdu pelkästään planeettojen suuresta lukumäärästä.

Jokainen näistä planeetoista saa emotähdeltään enemmän säteilyä pinta-alaa kohden kuin yksikään aurinkokuntamme planeetta. Lisäksi ne kaikki ovat suurempia kuin Maa, mutta pienempiä kuin Neptunus.

Kepler-385 on Auringon kaltainen tähti, joka on vain noin 10 prosenttia suurempi ja 5 prosenttia kuumempi kuin lähitähtemme.

Kaksi sisäplaneettaa, jotka molemmat ovat hieman Maata isompia, ovat todennäköisesti kivisiä. Niillä voi olla ohut ilmakehä.

Loput viisi planeettaa ovat suurempia – jokaisen halkaisija on noin kaksi kertaa Maan läpimittainen. Niiden oletetaan olevan paksun kaasukehän peitossa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)