Kepler-teleskoopin vanhoista havainnoista löytyi maankaltainen planeetta

Tutkijat ovat analysoineet käytöstä jo poistuneen Kepler-teleskoopin mittauksia uudestaan. Näin löytyi kooltaan ja lämpötilaltaan maapalloa muistuttava planeetta.

Kepler-teleskoopin havainnoista on paljastunut entuudestaan tuntematon planeetta, joka sijaitsee niin sanotulla elämänvyöhykkeellä. Tällä alueella maapallon kaltaisen planeetan pinnalla voisi olla vettä.

Planeetta Kepler-1649c on kooltaan erittäin lähellä maapalloa. Halkaisija on vain kuusi prosenttia kotiplaneettamme halkaisijaa suurempi.

Myös planeetan lämpötila saattaa muistuttaa omaamme. Kepler-1649c saa emotähdeltään 75 prosenttia säteilymäärästä, jonka maapallo saa Auringolta.

Tunnettujen eksoplaneettojen joukosta löytyy kohteita, jotka ovat vieläkin lähempänä maapallon kokoa, kuten arviolta 4,5 prosenttia maapalloa kookkaampi TRAPPIST-1f. Toisaalta myös sellaisia eksoplaneettoja tunnetaan, joiden lämpötilan arvioidaan olevan lähempänä Maan lämpötilaa.

Yksikään toinen elämänvyöhykkeen eksoplaneetta ei kuitenkaan vastaa yhtä hyvin maapalloa molemmilta ominaisuuksiltaan. Siksi löydön tehneet tutkijat pitävät Kepler-1649c:tä eniten Maata muistuttavana tunnettuna eksoplaneettana ainakin koon ja lämpötilan puolesta.

"Tämä kiehtova, kaukainen maailma antaa meille entistäkin suurempia toiveita siitä, että toinen maapallo lepää tähtien keskellä odottaen löytymistä", toteaa Thomas Zurbuchen Nasasta.

Kepler-1649c sijaitsee noin 300 valovuoden päässä maapallolta ja kiertää punaista kääpiötähteä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)