Kepler-teleskoopin ensimmäinen planeettakandidaatti varmistui

Tähden Kepler-1658 ympäriltä on löytynyt suuri kaasuplaneetta. Ensimmäinen havainto planeetasta tehtiin jo useita vuosia sitten.

Lähes kymmenen vuotta sitten laukaistun Keplerin avulla on löytynyt yli 2 600 planeettaa. Silti vasta nyt onnistuttiin varmistamaan teleskoopin ensimmäiseksi havaitsema planeettakandidaatti.

Alkujaan planeetan emotähden suuruus arvioitiin väärin. Siksi laskelmat antoivat väärän tuloksen myös planeettakandidaatin koolle.

Koska planeetan arvioitu koko ei vastannut sitä vaikutusta, minkä tähtitieteilijät havaitsivat, löytö määriteltiin pitkän aikaa vääräksi planeettahavainnoksi.

"Uusi analyysimme, joka käyttää Keplerin datasta havaittuja tähden ääniaaltoja emotähden luonteen määrittämiseen, osoitti että tähti on itse asiassa kolme kertaa luultua suurempi. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että myös planeetta on kolme kertaa suurempi", toteaa Ashley Chontos Havaijin yliopistosta.

Uusi kokoarvio osoitti, että kyseessä on hyvin todennäköisesti todellinen planeetta. Asia varmistettiin uusilla teleskooppihavainnoilla.

Planeetan emotähti Kepler-1658 on jopa kolme kertaa Aurinkoamme suurempi. Se on melko pitkälle kehittynyt tähti, joka on jo muuttumassa punaiseksi jättiläistähdeksi.

Näin kehittyneiden tähtien ympäriltä löytyy vain harvoin planeettoja, eivätkä tutkijat ole vielä keksineet syytä tähän ilmiöön.

Aiheesta lisää IfA (englanniksi)