Kaukaisella planeetalla puhaltavat huippunopeat tuulet

Vieraassa aurinkokunnassa olevalla planeetalla on havaittu tuulia, jotka puhaltavat yli 8 000 kilometrin tuntivauhdilla eli reilun kahden kilometrin sekuntinopeudella.

Puhakka on 20 kertaa kovempi kuin nopeimmat maapallolla mitatut myrskytuulet. Nyt havaittu nopeus vastaisisi maapallolla seitsenkertaista äänennopeutta.

”Tämä on ensimmäinen sääkartta aurinkokuntamme ulkopuolelta”, toteaa Tom Louden Warwickin yliopistosta. ”Vaikka aiemminkin olemme tietäneet eksoplaneettojen tuulista, emme ole koskaan ennen pystyneet suoraan mittaamaan ja kartoittamaan sääjärjestelmää.”

Tutkimuskohteena ollut HD 189733b on hieman Jupiteria suurempi, mutta kiertää erittäin lähellä emotähteään. Siksi sen lämpötila on huimat 1 800 celsiusastetta.

Tuulien nähtiin puhaltavan planeetan päiväpuolelta yöpuolelle. Havainto tehtiin mittaamalla spektroskopian avulla planeetan kaasukehässä olevan natriumin nopeutta.

Aiempien tutkimusten perusteella ihmissilmä näkisi planeetan päiväpuolen sinisenä. Tämä johtuu luultavasti korkealla kaasukehässä olevista silikaattihiukkasista.

Aiheesta lisää phys.org (englanniksi)