Kartoitus löysi lukuisia vapaana vaeltavia planeettoja

Teleskooppien havainnoista etsittiin eksoplaneettoja, jotka eivät kierrä mitään tähteä. Tuloksena oli vähintään 70 planeetan löytö tähtien syntyalueelta Käärmeenkantajan ja Skorpionin tähtikuvioista.

"Emme tienneet, miten paljon löytöjä odottaa, ja olemme innoissamme, että olemme löytäneet niin monia", sanoo Núria Miret-Roig Bordeauxin astrofysiikan laboratoriosta ja Wienin yliopistosta.

Tutkimukseen käytettiin yli 80 000 kuvaa meitä lähimpänä sijaitsevalta tähtiä muodostavalta alueelta. Aineisto käsitti noin sata teratavua dataa 20 vuoden ajalta.

"Mittasimme pienenpienet liikkeet, värit ja kirkkaudet kymmeniltä miljoonilta valonlähteiltä laajalla alueella taivasta", selittää Miret-Roig. "Mittaukset antavat meidän tunnistaa luotettavasti heikoimmat kohteet tällä alueella eli vapaana vaeltavat planeetat."

Löydettyjä suunnilleen Jupiterin massaisia eksoplaneettoja on 70–170 riippuen parametreistä. Julkaistu kuva esittelee niiden sijaintia taivaalla.

Vapaana vaeltavia planeettoja on löydetty vasta viimeisten kahden vuosikymmenen aikana. Toistaiseksi ei olla varmoja, miten suuri osa niistä on muodostunut lähellä tähteä ja sinkoutunut erilleen ja miten suuri osa on muodostunut ilman tähteä. 

Aiheesta lisää ESO