Kapea rengas tähden ympärillä tuottaa kiviplaneettoja liukuhihnalta

Kiviplaneettojen synnylle on ehdotettu uudenlaista teoriaa. Sen mukaan maailmoja valmistuu kuin tehtaassa kivisen aineksen alueella tähden ympärillä.

Vaikka eri tähdillä on hyvin erilaisia supermaapalloja, kunkin omat supermaapallot ovat havaintojen perusteella hyvin yhdenkaltaisia. Tämä koskee niin niiden ratavälejä, kokoa kuin massaakin. Jokin yhtenäinen prosessi näyttäisi siis pätevän kaikkialla.

Caltechin Konstantin Batygin ja Côte d'Azur -observatorion Alessandro Morbidelli ehdottavat ongelmaan ratkaisua. Idea tuli Jupiterin suurten kuiden syntyä koskevan aiemman työn pohjalta.

Tasalaatuista jälkeä saadaan, jos kiviplaneetat muodostuvat tähteä ympäröivän ainekiekon kapeassa mutta tiiviissä nauhassa.

Ajatus on vastoin itsestäänselvyytenä pidettyä oletusta, jossa planeettoja synnyttävä aines on jakautunut tähden kiekossa tasaisesti laajalle alueelle.

Aineksen kertymä sijaitsee niin sanotulla silikaatin haihtumisrajalla, missä höyrystynyt silikaatti tiivistyy kiveksi. Batyginin ja Morbidellin uuden mallin mukaan haihtumisraja toimii planeettatehtaana, joka putkauttaa ulos useita samankokoisia, sisemmäs kohti tähteä vaeltavia kivisiä maailmoja.

Aiheesta lisää Caltech (englanniksi)