Kaksi elämänvyöhykkeen supermaapalloa löytyi suhteellisen läheltä

Tähtitieteilijät ovat löytäneet kaksi supermaapalloa 114 valovuoden päästä maapallolta. Molemmat planeetat ovat luultavasti lämpötilaltaan elämälle sopivia.

Supermaapallot ovat maapalloa kookkaampia kiviplaneettoja. Hiljattain tutkijat kertoivat löytäneensä kaksi tällaista planeettaa vain 114 valovuoden päästä meistä.

Molempien planeettojen arvioidaan olevan lämpötilaltaan elämälle sopivia. Tutkimuksen julkaisseiden tähtitieteilijöiden mukaan toinen kohteista on elämälle toiseksi lupaavin kiviplaneetta, joka on tähän mennessä löytynyt muiden aurinkokuntien niin sanotuilta elämänvyöhykkeiltä.

Planeetat sijaitsevat lähes kiinni emotähdessään. Lämpötilat planeettojen pinnoilla eivät kuitenkaan mallinnusten perusteella nouse korkeiksi, sillä kyseessä on melko himmeä kääpiötähti.

“Vaikka [ulompi] planeetta kiertää erittäin lähellä emotähteään etäisyydellä, joka on noin kymmenen kertaa lyhyempi kuin missä Merkurius kiertää Aurinkoa, sen saama säteily on vähäistä. Pinnalla voi olla nestemäistä vettä, jos planeetalla on riittävä kaasukehä ympärillään", toteaa Francisco Pozuelos Andalusian astrofysiikan instituutista.

Kääpiötähden massa on vain alle kuudesosa Auringon massasta.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)