Kaasujättiläisen pilvet koostuvat jalokivihöyrystä

Yli 1 000 valovuoden päässä maapallolta sijaitsevalta jättiläisplaneetalta on havaittu erittäin voimakkaita tuulia sekä muuttuvia pilvimuodostelmia. Tulos perustuu Nasan Kepler-satelliitin keräämiin usean vuoden havaintoihin.

HAT-P-7b on Jupiteria selvästi suurempi kaasujättiläinen. Planeetan kiertorata kulkee erittäin lähellä sen emotähteä ja siksi HAT-P-7b:n lämpötila on kuumottavat 2 000 celsiusastetta.

Planeetan kiertoaika on lukittunut niin, että se kääntää aina saman puolen emotähteään kohti. Tutkijat havaitsivat planeetan kirkkaiden alueiden kuitenkin siirtyvän ajan myötä. Tämä on tulkittu pilvisyydessä tapahtuviksi muutoksiksi. Erittäin voimakkaat tuulet ilmeisesti työntävät pilviä planeetan yöpuolelta sen päiväpuolelle.

"Kun puhumme pilvistä, ne eivät missään nimessä ole maapallon pilvien kaltaisia", kertoo David Armstrong Warwickin yliopistosta. “Tämä on ensimmäinen havainto aurinkokuntamme ulkopuolella sijaitsevan kaasuplaneetan säätilasta."

Planeetan kuumuuden perusteella Armstrong olettaa pilvien todennäköisesti muodostuneen höyrystyneestä korundista. Täällä maapallolla korundi on arvostettu jalokivi, jonka karmiininpunaista muunnosta kutsutaan rubiiniksi ja muunvärisiä kiviä safiireiksi.

Aiheesta lisää Warwickin yliopisto (englanniksi)