Hubble mittasi läheisen Maan kokoluokan eksoplaneetan tarkan koon

Emotähtensä edestä kulkevien eksoplaneettojen koot voidaan mitata tähden valon vaihtelusta. Nyt Hubble on havainnoinut lähintä tunnettua Maan kokoluokan ylikulkevaa eksoplaneettaa sen koon määrittämiseksi.

LTT 1445Ac -eksoplaneetta kiertää punaista kääpiötähteä, joka puolestaan kiertää kahden punaisen kääpiön paria. Kohde sijaitsee 22 valovuoden etäisyydellä meistä Eridanuksen tähdistössä.

Hubblen tarkkojen mittausten mukaan LTT 1445Ac:n halkaisija on 1,07 Maan halkaisijaa. Tämän koon eksoplaneettoja ei tunneta vielä kovin monia, sillä pienten planeettojen löytäminen on hankalaa.

Mittauksia vaikeutti, että LTT 1445Ac ei kulje kokonaan emotähtensä edestä, vaan ainoastaan hipoo sitä. Tämän vuoksi eksoja etsivän TESS-avaruusteleskoopin mittaustarkkuus ei riittänyt, vaan apuun tarvittiin Hubble.

Vaikka LTT 1445Ac:n kokoluokka on lähellä maapalloa, sen olosuhteet poikkeavat omistamme hurjasti, koska se kiertää niin lähellä emotähteään. Planeetan pinnan laskennallinen keskilämpötila on noin 260 celsiusastetta.

Suurin osa tunnetuista yli 5 000 eksoplaneetasta on löytynyt juuri ylikulkumenetelmällä. Siinä tarkkaillaan emotähtensä edestä kulkevan planeetan aiheuttamaa pientä himmenemistä tähden valossa. Läheskään kaikkia eksoplaneettoja ei tällä menetelmällä voi löytää, koska useimpien planeettojen ratataso ei kulje emotähden edestä meistä katsoen.

Aiheesta lisää Hubblesite (englanniksi)