Historiallinen video - neljä planeettaa liikkuu emotähtensä ympärillä

Seitsemän vuoden kuluessa otetuista infrapunakuvista on koostettu ennennäkemätön animaatio. Ensimmäistä kertaa voimme tarkastella neljän planeetan kiertoliikettä tähtensä ympäri. 

Kyse on tähden HR 8799 ympärillä olevista planeetoista. Animaatiota voi katsella yllä (ja YouTubessa).

Lyhyeksi videoksi kootut havainnot näyttävät miten planeettojen ratanopeus riippuu niiden kiertoetäisyydestä eli miten Keplerin lait toimivat käytännössä! Saavutus on historiallinen. 

Video on koostettu Havaijilla sijaitsevan Keck-observatorion kuvista. Kahdeksan aidon havaintokuvan välit on interpoloitu tasaisen liikkeen saavuttamiseksi.

Eksoplaneettojen emotähti HR 8799 sijaitsee meistä noin 129 valovuoden etäisyydellä.

Kaikki neljä planeettaa on arvioitu Jupiteria massiivisemmiksi kaasujättiläisiksi. Emotähteään lähimpänä sijaitseva kiertää tähden 40:ssä Maan vuodessa ja kauimmaisen vuosi kestää yli 400 Maan vuotta.

Tähti ja sen planeettakunta ovat hyvin nuoria, arviolta vain 30 miljoonaa vuotta, ja planeetat hohtavat vielä muodostumisessaan saamaansa lämpöä.

Kuvan keskellä oleva musta alue johtuu siitä, että emotähden valo on peitetty pois kuvasta. Keskustaa ympäröivät symmetriset osat ovat puolestaan valonvähennyksen aiheuttamia artefakteja.

Arvion mukaan planeetat ovat keskenään rataresonanssissa, jota kuvaa lukusarja 1:2:4:8. Järjestyksessä toinen planeetta kiertää yhden kierroksen kaksinkertaisessa ajassa sisimpään planeettaan verrattuna. Kolmas planeetta taivaltaa kierroksen nelinkertaisessa ajassa sisimpään verrattuna ja neljäs kahdeksankertaisessa ajassa sisimpään verrattuna.

Aiheesta lisää Many Worlds -blogi (englanniksi)