Fomalhaut-tähden eksoplaneetta olikin asteroiditörmäyksen pölypilvi
Ensimmäinen näkyvässä valossa kuvattu eksoplaneetta oli todennäköisesti havaintovirhe. Tutkijaryhmän mukaan Fomalhaut b:ksi nimetty kohde oli asteroiditörmäyksen luoma laajeneva pölypilvi.
"Tällaiset törmäykset ovat huomattavan harvinaisia ja sellaisen havaitseminen on iso juttu", selittää András Gáspár Arizonan yliopistosta Tucsonista. "Satuimme olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan todistaessamme sitä Nasan Hubble-avaruusteleskoopilla."
Arvion mukaan kyseessä oli kahden noin 200 kilometrin kokoisen kappaleen törmäys.
Näin isot kappaleet törmäilevät Fomalhautinkin kiertoradalla vain kenties kerran 200 000 vuodessa. Kolarin ajankohtaa ei tiedetä varmuudella. Todennäköisesti se ei tapahtunut paljoa ennen vuotta 2004, jolloin saatiin ensimmäiset havainnot kohteesta.
Pölypilvi koostuu luultavasti mikrometrin kokoisista kappaleista ja tähän mennessä sen arvioidaan levinneen jo suuremmaksi kuin Maan rata Auringon ympärillä.
Kun epäiltyä eksoplaneettaa yritettiin kuvata Hubblella vuonna 2014, ei sitä enää löydetty. Tutkijoiden mukaan pilvi oli muuttunut liian harvaksi erottaa.
Fomalhaut on 18. kirkkain tähti maapallolta nähtynä ja sijaitsee vain 25 valovuoden päässä meistä. Eksoplaneettahavainto on ollut julkisuudessa paljon vuosien varrella. Alkuperäisen kuvahavainnon jälkeen sitä epäiltiin supersaturnuksen kaltaiseksi jättiläisplaneetaksi.
Aiheesta lisää Hubblesite (englanniksi)