Erikoisen planeetan havaittiin olevan yhtä kuuma kuin pieni tähti

Cheops-avaruusteleskooppi on tehnyt äärimmäisen tarkkoja koko- ja lämpötilamittauksia poikkeuksellisen polttavasta jättiläisplaneetasta.

WASP-189b on yksi kuumimmista tunnetuista planeetoista. Se on Jupiteria suurempi ja kulkee harvinaisella kiertoradalla läheltä emotähtensä napoja.

Eurooppalaisen Cheops-satelliitin mittaukset viittaavat, että planeetan pintalämpötila on noin 3 200 celsiusastetta. Tässä lämpötilassa jopa kivet ja metallit höyrystyvät.

Vertailuna Aurinkomme pintalämpötila on noin 6 000 celsiusastetta, mutta pienten kääpiötähtien lämpötila voi olla selvästi alle 3 000 celsiusastetta.

Tutkittu planeetta kiertää emotähteään 20 kertaa lähempänä kuin maapallo Aurinkoa. Lisäksi planeetan emotähti on suurempi ja jopa 2 000 celsiusastetta kuumempi kuin Aurinkomme. Siksi se loistaa sinisenä.

"Vain muutamien planeettojen tiedetään kiertävän näin kuumia tähtiä, ja tämä järjestelmä on selvästi kirkkain", kertoo Monika Lendl Geneven yliopistosta.

Planeetan lisäksi myös tähti tuotti yllätyksen tutkijoille. Nopean pyörimisen takia sen säde on päiväntasaajan kohdalla suurempi kuin napojen kohdalla. Siksi tähti on myös viileämpi päiväntasaajalla ja kuumempi navoilla.

Järjestelmä sijaitsee 326 valovuoden päässä maapallolta.

Aiheesta lisää DLR (englanniksi)