Erikoinen eksoplaneetta löytyi – vuotuiset lämpötilaerot ovat hurjat

Löytynyt planeetta kiertää viileää emotähteä tähän mennessä elliptisimmällä tunnetulla radalla. 2,2 kertaa Maan kokoisen planeetan olosuhteet ovat kirjaimellisesti eksentriset.

"Vaikka planeetan keskilämpötila olisi viihtyisä, se vaihtelee –80 celsiusasteesta +100 celsiusasteeseen riippuen siitä, missä kohtaa rataansa planeetta on", selittää Nicole Schanche Bernin yliopistosta.

Arvio perustuu laskennallisiin lämpötiloihin. Toistaiseksi ei vielä tunneta planeetta TOI-2257b:n mahdollisen kaasukehän olosuhteita eikä pyörähdysaikaa.

Kokonsa vuoksi planeetalla epäillään olevan varsin paksu kaasukehä. Kohde luokitellaankin alineptunukseksi supermaapallon sijaan.

TOI-2257b sijaitsee noin 190 valovuoden etäisyydellä meistä ja kiertää punaista kääpiötähteä. Planeetan rata on niin elliptinen, että radan kauimmaisessa pisteessä se on kolme kertaa niin kaukana emotähdestä kuin lähimmässä pisteessä.

Vuosi TOI-2257b:llä kestää vain 35 Maan vuorokautta. Radallaan planeetta liikkuu kuumimman osan melko nopeasti ja viettää pidemmän aikaa kauempana tähdestä.

Syytä näin venyneelle radalle ei toistaiseksi tunneta. Yksi spekulaatioista on, että kauempana emotähteä kiertävä kaasujättiläinen aiheuttaisi sen painovoimallaan.

Planeetan löytäneet tutkijat toivovat, että James Webb -avaruusteleskooppia voitaisiin käyttää spektroskooppisiin havaintoihin sen kaasukehästä.

Aiheesta lisää Bernin yliopisto (englanniksi)