Ensimmäinen ehdokas juuri muodostuneeksi planeetaksi löytyi
Ensimmäistä kertaa on löydetty mahdollinen juuri muodostunut planeetta.
Mikäli havainto varmistuu, se menee suoraan tähtitieteen historiaan. Kandidaatti löytyi Euroopan eteläisen observatorion ESOn VLT-teleskoopilla Chilessä.
Kyseessä on ensimmäinen pienen kokoluokan kappale, joka on synnyttänyt leveän aukon nuorta tähteä ympäröivään pölykiekkoon. Löydetyn kohteen täytyy olla joko hiljattain muodostunut planeetta tai pölyn peittämä ruskea kääpiötähti.
Planeetat rakentuvat nuoria tähtiä ympäröivän kiekon materiasta. Pölykiekosta kehittyy planeettajärjestelmä kuitenkin niin nopeasti, että vain harvat aurinkokunnat voidaan ylipäätään havaita tämän vaiheen aikana. Siirtymävaiheen kiekoista ei ole aiemmin löydetty planeettoja, vaan niitä on tavoitettu ainoastaan vanhemmista kiekoista.
Planeetan emotähti T Chamaeleontis on auringonkaltainen tähti eteläisen taivaan Kameleontin tähdistössä. Tähti on aivan elämänsä alussa, sillä se syntyi vain noin seitsemän miljoonaa vuotta sitten. Ikäero on hätkähdyttävän iso omaan Aurinkoomme nähden, joka on vajaat viisi miljardia vuotta vanha ja siten jo elämänsä puolivälissä.
Havainnon tehnyt tutkimusryhmä käytti 8-metrisen VLT-jättiläisen laitteistoa uudella tavalla, jota kutsutaan harvaksi apertuurimaskaukseksi. Se on interferometrian versio, jossa ei yhdistetä useasta teleskoopista tulevaa valoa, vaan käytetään yhden teleskoopin peilin eri osia.
Uusi havaintotekniikka on erityisen hyvä etsittäessä himmeitä kohteita hyvin läheltä kirkasta kohdetta.
Aiheesta lisää ESO