Elämänvyöhykkeen planeetalta löytyi vesihöyryä

Vesihöyryä on havaittu niin sanotun supermaapallon kaasukehästä. Eksoplaneetta K2-18b on elämänvyöhykkeellä eli sopivalla etäisyydellä emotähdestään, jotta pinnalla voisi esiintyä nestemäistä vettä.

Ensimmäistä kertaa aurinkokuntamme ulkopuolisella planeetalla on nähty vesihöyryä ja laskettu olevan elämälle sopiva lämpötila.

K2-18b on kahdeksan Maan massainen, joten se on melkoisesti kotiplaneettaamme suurempi. Tutkijoiden mukaan planeetta voi silti omata maapallon tapaan kivisen pinnan.

"Veden löytyminen potentiaalisesti elinkelpoisesta vieraasta maailmasta on äärimmäisen jännittävää", hehkuttaa Angelos Tsiaras Lontoon UCL-yliopistosta.

"K2-18b ei ole Maa 2.0, sillä se on merkittävästi painavampi ja sen kaasukehän koostumus on erilainen. Se kuitenkin tuo meidät lähemmäksi perustavanlaatuiseen kysymykseen vastaamista: onko maapallo ainutlaatuinen?"

Planeetta kiertää viileää kääpiötähteä ja sijaitsee noin 110 valovuoden päässä maapallolta. Punaisen kääpiötähden aktiivisuuden takia K2-18b saattaisi olla maapalloa ankarampi elinympäristö.

Punaisten kääpiötähtien planeetoista ja niiden elinkelpoisuudesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 7 tai 8/2019