Eksoplaneetta voi saada emotähtensä vaikuttamaan nuoremmalta

Tähtien iän arviointimenetelmissä on parantamisen varaa. Uusien tulosten mukaan lähellä kiertävä kuuma kaasuplaneetta voi näennäisesti nuorentaa emotähteä.

Ikäarvioissa on perinteisesti käytetty mittareina tähden aktiivisuutta ja röntgensäteilyn määrää. Uusi tutkimus todistaa ensimmäistä kertaa systemaattisesti, ettei tämä aina päde.

"Lääketieteessä tarvitaan suuri otanta potilaita ennen kuin voidaan todeta, ovatko vaikutukset aitoja vai sattumaa", selittää Nikoleta Ilic AIP:stä Saksasta.

"Sama pätee myös tähtitieteessä. Tutkimuksemme antaa meille varmuuden, että nämä kuumat jupiterit todellakin saavat tähdet vaikuttamaan nuoremmilta kuin ne ovat."

Ilicin ryhmä vertaili useita kaksoistähtiä, joista toisella oli läheisenä kiertolaisenaan suuri kaasuplaneetta eli niin kutsuttu kuuma jupiter. Tällaisten parien tähdet ovat syntyneet samaan aikaan, mutta perinteisten mittarien mukaan eksoplaneetan omaavat tähdet näyttivät aina tähtikumppaniaan nuoremmilta.

Ilmiön taustalla on tähden ja sitä lähellä kiertävän massiivisen planeetan vuorovaikutus vuorovesivoimien kautta. Jos planeetta kiertää tähteä nopeammin kuin tähti pyörii akselinsa ympäri, tähden pyöriminen kiihtyy. Yleensä tähtien pyörimisnopeus hidastuu luontaisesti samalla kun ne vanhenevat.

Nopeampi pyöriminen saa tähden tuottamaan entistä enemmän röntgensäteilyä ja -purkauksia. Siksi se vaikuttaa havainnoissa aktiiviselta ja nuorelta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)