Aurinkokunnassa Saturnuksen Titan-kuu on syvällä magnetosfäärissä. Kuva Universidad de Antioquia

Eksokuiden elämän on vaikea saada magneettista suojaa

Kansainvälisessä tutkimuksessa on mallinnettu kaasujättiläisplaneettoja kiertävien kuiden magneettista suojaa.

Tulosten mukaan kaasuplaneettoja kiertävät jättiläiskuut eivät todennäköisesti voisi olla samalla sekä muilta olosuhteiltaan elämälle suotuisia että emoplaneettansa magnetosfäärin suojaamia.

Tutkimus aiheesta ilmestyy Astrophysical Journal Letters -julkaisussa.

Simulaatiossa mallinnettiin Marsin kokoluokan eksokuuta kiertämässä erikokoisia kaasujättiläisiä erilaisten tähtien kiertoradoilla. Perusongelmana on, että mikäli kuu kiertäisi tarpeeksi lähellä emoplaneettaa, jotta se olisi magneettikentän suojassa, aiheuttaisivat vuorovesivoimat liiallista kuumenemista kuun sisuksissa.

Eksoplaneettoja kiertäviä kuita ei ole vielä löydetty, mutta ensimmäistä löytöä odotetaan lähivuosille. Eksokuita on kuitenkin pitkään pidetty mahdollisina paikkoina elämälle, mikä on heijastunut jopa tieteiskirjallisuuteen ja -elokuviin.

Omassa aurinkokunnassamme todennäköisimpinä kuina elämälle on pidetty Jupiterin suuria kuita. Niistä sisimmäiset, Io ja Europa sijaitsevat Jupiterin magnetosfäärin aiheuttamalla vahvalla säteilyvyöhykkeellä.

Ion pinnalla suojaamaton astronautti saisi tappavan säteilyannoksen jo tunnissa ja Europan pinnalla vuorokauden aikana. Europan pinnanalaisessa valtameressä sen sijaan olisi elämälle tarpeeksi suojaa säteilyltä.

Aiheesta lisää Antioquian yliopisto (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto