Aurinkokunnan naapurista löytyi kylmä supermaapallo

Kansainvälinen tähtitieteilijäryhmä on löytänyt Barnardin tähden ympäriltä maapalloa suuremman kiviplaneetan. Läheisyytensä takia löytö on poikkeuksellisen kutkuttava.

Tähtitieteilijät ovat jo pitkään etsineet kiertolaisia vain kuuden valovuoden päässä sijaitsevalta Barnardin tähdeltä siinä onnistumatta.

Nyt tutkijat ovat kuitenkin havainneet kolmen maapallon massaisen planeetan kiertämässä Barnardin tähteä. Löytöä varten tähtitieteilijät yhdistivät seitsemän eri instrumentin 20 vuoden ajalta keräämät havainnot yhteen.

“Erittäin huolellisen analyysin jälkeen olemme yli 99 prosenttisesti vakuuttuneita siitä, että planeetta on olemassa", iloitsee Ignasi Ribas Espanjan avaruustutkimuksen instituutista.

Vaikka muutama muu tähti sijaitsee vieläkin lähempänä, ne kaikki kuuluvat kahden tai useamman tähden järjestelmiin. Barnardin tähti on Aurinkoa lähimpänä sijaitseva yksittäinen tähti.

Planeetta kiertää emotähteään yli puolet lähempänä kuin maapallo kiertää Aurinkoa. Silti planeetta on suhteellisen kylmä paikka. Barnardin tähti on niin sanottu punainen kääpiö. Siksi planeetta saa vain 2 prosenttia siitä säteilymäärästä, minkä Maa kerää Auringolta.

Laskelmien perusteella planeetan lämpötila on noin −170 celsiusastetta. Se onkin luultavasti jäinen erämaa, jossa ei ole yhtään nestemäistä vettä.

Aiheesta lisää MPIA (englanniksi)