Auringon lähintä naapuritähteä saattaa kiertää kaksi planeettaa

Tähtitieteilijät ovat löytäneet viitteitä siitä, että Proxima Kentauri -tähteä kiertää kaksi planeettaa. Tuore havainto on kutkuttava, sillä kyseessä on meitä lähimpänä sijaitseva vieras aurinkokunta.

Jo vuosi sitten Proxima Kentaurilta löydettiin yksi suunnilleen maapallon kokoinen kiviplaneetta. Tämä planeetta saattaa hyvällä tuurilla olla jopa elinkelpoinen.

Hiljattain julkaistut uudet mittaukset vahvistavat tulosta entisestään ja sisältävät myös uuden mysteerin.

"Proximasta tehtyjen havaintojen tulkinta on edelleen haastavaa. Kun yhdistää kaikki mittaukset, Proxima b -planeetan signaali kuitenkin säilyy voimakkaana ja sen merkitys kasvaa entisestään", kirjoittaa Guillem Anglada-Escude Lontoon Queen Mary -yliopistosta.

Anglada-Escuden mukaan uusien mittausten kiinnostavin anti on silti nyt havaittu toinen signaali. Vaikka signaalin olemassaolo näyttää kohtalaisen selvältä, sen alkuperästä ei vielä uskalleta sanoa mitään varmaa.

Proxima-tähteä kiertävä toinen planeetta selittäisi signaalin erittäin hyvin. Tutkijoilla on neljä eri vaihtoehtoa, minkä kokoinen ja millaisella radalla kiertävä planeetta voisi olla kysymyksessä.

"Tämä on vasta alustava pikavilkaisumme havaintoihin. Kun saamme kaikki samaan aikaan tehdyt mittaukset ja muun diagnostiikan valmiiksi, kuvamme toisesta signaalista saattaa muuttua", Anglada-Escude muistuttaa.

Jos planeettaveikkaus on oikea, kohde sijaitsee niin kaukana emotähdestään, ettei se luultavasti soveltuisi elämälle.

https://reddots.space/proxima-harps-data-release-2-and-more/

Aiheesta lisää Reddots (englanniksi)