Ainutlaatuinen kuva - kaksi planeettaa auringonkaltaisen tähden ympärillä

Euroopan eteläisen observatorion VLT-kaukoputkella on onnistuttu kuvaamaan kaksi jättiläisplaneettaa nuoren auringonkaltaisen tähden ympärillä. Valokuva on lajissaan ensimmäinen. 

Kuvat useiden eksoplaneettojen järjestelmistä on äkkiä laskettu. Tähän mennessä on havaittu suoraan vain kahta tällaista järjestelmää. Ne molemmat kuitenkin poikkeavat selvästi omasta aurinkokunnastamme.

VLT-kaukoputkella on Chilen yössä saatu aikaan seuraava virstanpylväs. Ensimmäistä kertaa kuvassa näkyy kaksi planeettaa, jotka kiertävät nuorta auringonkaltaista tähteä. 

Potretissa esiintyvä kahden kaasujättiläisen planeettakunta sijaitsee noin 300 valovuoden päässä maapallolta.

Kyseinen tähti ja siten myös sen planeetat ovat vain 17 miljoonaa vuotta vanhoja ja sijaitsevat eteläisessä Kärpäsen tähdistössä.

”Kuva on ympäristöstä, joka on hyvin samankaltainen kuin oma aurinkokuntamme, mutta se on kehityksessään paljon aikaisemmassa vaiheessa”, kertoo Alexander Bohn hollantilaisesta Leidenin yliopistosta.

Kaksi kaasujättiläistä kiertävät emotähteään 160 ja noin 320 AU:n etäisyydellä. Yksi AU vastaa Maan ja Auringon välistä etäisyyttä.

Kuvan planeetat ovat siten paljon kauempana emotähdestään kuin Jupiter tai Saturnus, jotka ovat vain 5 ja 10 kertaa kauempana Auringosta kuin maapallo.

Vieraat planeetat ovat myös paljon raskaampia kuin aurinkokuntamme suurimmat planeetat. Sisempi planeetta on neljäntoista ja ulompi kuuden Jupiterin massainen.

Aiheesta lisää ESO