35 valovuoden päässä saattaa olla elinkelpoinen supermaapallo

Tähtitieteilijät ovat käyttäneet ESOn VLT-kaukoputkea tutkiakseen tähden L 98-59 ympärillä olevia planeettoja. Ne muistuttavat oman aurinkokuntamme sisimpiä planeettoja.

VLT-teleskoopin havaitsemien kohteiden joukossa on planeetta, jonka massa on vain 40 prosenttia maapallon massasta. Se on kevyin säteisnopeusmenetelmällä havaittu eksoplaneetta ja kiertää keskustähteään lähimpänä.

Tähteä lähimmät kaksi planeettaa ovat todennäköisesti kuivia, mutta niissä saattaa olla pieniä määriä vettä. Kolmannen planeetan massasta jopa 30 prosenttia voisi olla vettä, mikä tekisi siitä valtamerimaailman.

Tutkijat löysivät myös neljännen tähteä kiertävän planeetan sekä viitteitä viidennestä planeetasta. Viimeisin, vielä varmistamaton maapalloa kookkaampi kohde, voi hyvinkin olla elämälle sopiva taivaankappale.

”Meillä on viitteitä maankaltaisen planeetan olemassaolosta tämän järjestelmän elämänvyöhykkeellä”, vahvistaa Olivier Demangeon portugalilaisesta Porton yliopistosta.

”Asuinkelpoisella vyöhykkeellä olevalla planeetalla saattaa olla kaasukehä, joka voisi suojella ja tukea elämää”, uskoo puolestaan María Rosa Zapatero Osorio Espanjan Madridissa sijaitsevasta Astrobiologian keskuksesta.

Tutkijoiden mukaan nyt julkaistut tulokset ovat tärkeä askel pyrkimyksessä löytää elämää Maan kokoisilta planeetoilta aurinkokunnan ulkopuolelta. Nykyisten teleskooppien erotuskyky ei kuitenkaan riitä näiden pienten kiviplaneettojen kaasukehien yksityiskohtaisempaan tutkimiseen, joten vielä tällä hetkellä niistä on vaikea etsiä elämän merkkejä.

Planeettajärjestelmä sijaitsee kuitenkin vain 35 valovuoden päässä meistä, joten ne voivat olla hyviä kohteita tuleville teleskoopeille.

Aiheesta lisää ESO