5 000 tunnetun eksoplaneetan raja meni rikki

Toisia tähtiä kiertävien tunnettujen planeettojen määrä kasvaa kiihtyvällä nopeudella. Nasan luetteloimien varmistettujen eksoplaneettojen määrä ylitti tällä viikolla 5 000 kappaletta.

"Tämä ei ole pelkkä numero. Jokainen niistä on oma maailmansa, upouusi planeetta. Innostun jokaisesta, koska emme tiedä niistä vielä mitään", sanoo Nasan eksoplaneettalistauksen tiedevastaava Jessie Christiansen.

Ylivoimaisesti suurin osa eksoplaneetoista, yhteensä 3 846 kappaletta, on löydetty ylikulkumenetelmällä eli tutkimalla tähtien valokäyriä planeettojen kulkiessa niiden edestä. Niistä valtaosa on havaittu Kepler-avaruusteleskoopilla.

Toiseksi eniten eli 913 on löydetty säteisnopeusmenetelmällä. Siinä etsitään planeetan aiheuttamaa heilumista tähden spektrissä.

Mikäli eksolöydöistä pitäisi kiittää yhtä ihmistä, olisi se William Borucki. Hän teki 25 vuotta teknistä työtä Kepler-avaruusteleskoopin toteuttamisen eteen ennen sen laukaisua. Äärimmäisen onnistuneen projektin jälkeen hänet on palkittu monin tavoin, esimerkiksi vuonna 2015 tähtitieteen Shaw-palkinnolla.

"Minulla on mahtava tyytyväisyyden ja hämmästyksen tunne kaikesta siitä ihmeellisestä, mitä onkaan olemassa. Kukaan meistä ei odottanut näin suurta vaihtelua planeettakunnissa ja tähdissä", kommentoi nykyään 82-vuotias Borucki.

Eksoplaneettojen varmistushavainnoille ei ole absoluuttisia kriteerejä. Nasan hyväksymä lukema on tällä hetkellä 5 005, kun taas Exoplanet.eu-sivusto listaa varmistetuiksi eksoiksi 4 980 planeettaa.

Niiden lisäksi on useita tuhansia vielä varmistamattomia planeettakandidaatteja.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)