14 valovuoden päästä löytyi mahdollisesti elinkelpoinen planeetta

Tähtitieteilijät ovat löytäneet kolme planeettaa kiertämässä läheistä Wolf 1061 -nimistä punaista kääpiötähteä.

"Tämä on poikkeuksellisen kiinnostava löytö, koska kaikki kolme planeettaa ovat riittävän kevyitä ollakseen kivisiä ja kiinteäpintaisia. Lisäksi keskimmäinen planeetta, Wolf 1061c, on niin sanotulla elämänvyöhykkeellä, missä voi olla nestemäistä vettä ja mahdollisesti jopa elämää", uskoo Duncan Wright australialaisesta UNSW yliopistosta.

Planeetat sijaitsevat vain 14 valovuoden päässä maapallolta. Läheisyyden ansiosta planeettojen kaasukehiä on ehkä tulevaisuudessa mahdollista tutkia yksityiskohtaisesti. Näin voi paljastua myös mahdolliset elämän merkit.

"On jännittävää katsoa avaruuden valtavuutta ja ajatella, että niin lähellä olevalla tähdellä, lähinaapurillamme, voi olla elinkelpoinen planeetta", Wright pohtii.

Nyt löydetty elämänvyöhykkeellä sijaitseva planeetta on yli neljä kertaa maapalloa massiivisempi. Kaksi muuta planeettaa ovat joko liian lähellä tai liian kaukana emotähdestään ollakseen sopivia elämälle (elinkelpoisten planeettojen etsinnästä lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 1/2016).