Taiteilijan näkemys Beagle 2 -luotaimesta Marsin pinnalla. Nyt julkaistujen kuvien perusteella kaikki laskeutujan aurinkopaneelit eivät auenneet. Kuva Beagle 2

Yli vuosikymmenen kateissa ollut Beagle 2 -luotain löytyi Marsin pinnalta

Yli vuosikymmenen kadoksissa ollut Beagle 2 -luotain on löytynyt Marsin pinnalta.

Vuonna 2003 Ison-Britannian luotain yritti pehmeää laskeutumista naapuriplaneettamme pinnalle. Alukseen ei kuitenkaan koskaan saatu radioyhteyttä. Siksi laskeutumisen arveltiin epäonnistuneen ja luotaimen tuhoutuneen sen törmättyä planeetan pintaan.

Nyt julkaistujen, Marsin kiertoradalta otettujen kuvien perusteella alus on edelleen yhtenä kappaleena. Näin ollen itse laskeutuminen oli onnistunut.

Luotaimen aurinkopaneelit eivät kuitenkaan ole täysin avautuneet. Koska radioantenni on paneelien alla, aluksella ei ollut mitään mahdollisuutta kommunikointiin.

"Epäonnistumisen syyn selvittäminen on puhdasta spekulaatiota, mutta kyseessä on voinut olla, ja todennäköisesti oli, puhdas huono onni. Aurinkopaneelien liikkumatila ei ole iso ja voimakas pomppu on saattanut vääntää luotaimen rakennetta. Tai ehkä puhjennut ja hitaasti tyhjenevä ilmatyyny ei ole irronnut riittävän kauas", pohtii Mark Sims Leicesterin yliopistosta BBC:lle.

Katso kuva Beagle 2 -luotaimesta Marsin pinnalla

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto