Yhteys Mars-luotaimiin menetetään kahdeksi viikoksi

Maa ja Mars ovat pian vastakkaisilla puolilla Aurinkoa. Kotitähtemme aiheuttamien häiriöiden vuoksi luotaimet Marsin pinnalla ja kiertoradalla joutuvat pärjäämään omillaan.

Nasa lopettaa komentojen lähettämisen Mars-luotaimille 2.–16. lokakuuta.

"Vaikka luotaimemme eivät olekaan aktiivisia seuraavina parina viikkona, ne lähettävät silti tietoa kunnostaan", sanoo Roy Gladden JPL:stä. "Jokaiselle luotaimelle on annettu jonkin verran kotiläksyjä, kunnes kuulemme niistä jälleen."

Esimerkiksi Perseverance-mönkijä keskittyy säähavaintoihin ja Curiosity puolestaan säteilyhavaintoihin. InSight kuuntelee Marsin maanjäristyksiä.

Marsin pinnalla ovat tällä hetkellä toiminnassa Nasan Perseverance- ja Curiosity-mönkijät, Ingenuity-helikopteri sekä InSight-laskeutuja. Kiinalla on Marsin pinnalla Zhurong-mönkijä.

Planeetan kiertoradalla ovat Nasan luotaimet Mars Odyssey, MAVEN ja MRO, eurooppalaiset Mars Express ja TGO sekä Intian Mangalyaan, Kiinan Tianwen 1 ja Arabiemiraattien Hope.

Auringon konjunktio toistuu 26 kuukauden välein, kun planeettojen keskinäiset asemat Aurinkoon nähden toistuvat. Myös laukaisuikkuna Marsiin avautuu yhtä usein. Seuraavat luotaimet voidaan lähettää kohti Marsia vuoden 2022 syys–lokakuussa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)