Voyager-luotainten päätutkija jättää tehtävänsä 86-vuotiaana – luotaimet toimivat yhä

Avaruusluotaimen toimiminen 45 vuoden ajan on mahtava saavutus. Voyager 1 ja 2 -luotainten päätutkijana projektin alkuajoista asti toiminut Ed Stone on nyt jäämässä eläkkeelle.

Ed Stone tuli johtamaan Voyager-luotainprojektin tiedettä viisi vuotta ennen luotainten laukaisua vuonna 1972, jolloin niitä vasta suunniteltiin. JPL-avaruustekniikkakeskuksen johtajaksi asti päässyt Stone jäi eläkkeelle varsinaisesta päivätyöstään vuonna 2001, mutta jatkoi silti tiedetehtäväänsä luotainprojektissa.

Nyt 86-vuotiaana hän jää eläkkeelle.

"On ollut kunnia ja ilo toimia Voyagerien päätutkijana 50 vuotta. Luotaimet ovat ylittäneet odotukset, ja minä olen käyttänyt hyväkseni mahdollisuuden työskennellä lahjakkaiden ja omistautuneiden ihmisten parissa", Stone sanoo.

Rakenteeltaan identtiset Voyager 1 ja 2 ovat vieläkin toiminnassa. Hyötykuormalaitteista vain muutama on enää toimintakunnossa. Luotainten teholähteinä toimivien ydinparistojen tehontuotto vähenee hitaasti. Luotainten toiminnan loppu voi olla luvassa jo muutaman vuoden kuluttua.

Voyager 1 ohitti Jupiterin ja Saturnuksen ja suuntasi sitten poispäin aurinkokunnan tasosta. Voyager 2 jatkoi vielä Uranuksen ja Neptunuksenkin ohi, mikä oli mahdollista planeettojen tuolloin edullisten suuntien ansiosta.

Voyager 1 viilettää tällä hetkellä 158 Maa–Aurinko-etäisyyden päässä kotitähdestämme. Voyager 2 on ehtinyt 132-kertaiselle Maa–Aurinko-etäisyydelle. Luotaimet vaeltavat yhä kauemmaksi. Niiden tilannetta voi seurata Nasan sivulta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)