VIPER-mönkijän laskeutumisalue Kuun etelänavan lähellä valittiin

Vuonna 2023 laukaistava Viper on ensimmäinen mönkijä, joka liikkuu Kuun pinnalla etsien vesijäätä. Nasa on nyt valinnut sen kohdealueen Nobile-kraatterin läheltä.

"Viperin data antaa tutkijoille kaikkialla maailmassa tietoa Kuun alkuperästä, kehityksestä ja historiasta. Se tulee myös auttamaan tulevien Artemis-lentojen suunnittelua alueen olosuhteiden osalta", kertoo Thomas Zurbuchen Nasasta. 

Valitun alueen koko on noin 93 neliökilometriä ja se sijaitsee viiden leveysasteen päässä Kuun etelänavasta.

Vieressä oleva Nobile-kraatteri on 73 kilometrin kokoinen. Mönkijän alue sijaitsee kraatterin ulkopuolella sen länsipuoleisella ylängöllä.

Viperin on arvioitu pystyvän tutkimaan Kuun pintaa 16–24 kilometrin matkalta. Alustavassa suunnitelmassa mönkijä vierailee vähintään kuudella eri alueella, joilla vesijäätä pitäisi nykyarvioiden mukaan esiintyä. Todennäköisesti tarkka ajoreitti tulee vielä muuttumaan havaintojen pohjalta.

430 kilon massaisen Viper-mönkijän erikoisuutena on sen kyky käydä ikivarjossa olevilla alueilla akkujensa ja valojensa turvin. Tätä voi verrata sukellukseen, jonka jälkeen mönkijän täytyy palata alueille, joilla se voi käyttää aurinkopaneeleitaan ja ladata akkujaan. Viperin toivotaan selviytyvän vähintään kolmesta Kuun yöstä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)