Videoilta tutkittiin, miten Marsissa lentänyt kopteri pölläytti pölyä ilmaan

Ingenuity-kopterin pölydynamiikkaa analysoitiin Perseverance-kulkijan ottamista videoista. Tulokset olivat linjassa laitteen suunnittelun aikaan tehtyjen laskelmien kanssa.

Mars on pölyinen planeetta, mikä on haaste mille tahansa sen pinnalle laskeutuvalle laitteelle.

Tutkijat ovat nyt julkaisseet ensimmäisen todellisuuteen pohjautuvan analyysin punaisella planeetalla lyhyitä pyrähdyksiä tehneen pienen Ingenuity-kopterin pölydynamiikasta. Kopteriteknologian testaamista varten suunniteltu laite saapui Marsin kamaralle Perseverance-kulkijan matkassa.

Työssä käytettiin kulkijan ottamia matalaresoluutioisia videoita kopterin lennoista. Videoruutujen välillä tapahtuvat pienet vaihtelut mahdollistivat Ingenuityn ylös pölläyttämän pölynpilven koon ja massan määrittämisen.

Tulokset olivat yhdensuuntaisia laskelmien kanssa, jotka oli tehty laitetta suunniteltaessa. Kopterin jokainen lento nosti pölyä ilmaan noin tuhannesosan sen massasta. Tämä on useita kertoja enemmän kuin sama laite tupsauttaisi liikkeelle Maassa.

Tutkimus auttaa osaltaan Marsissa ja muilla aurinkokunnan kappaleilla tulevaisuudessa lentävien samankaltaisten laitteiden suunnittelussa.

Pölyn suhteen vierailla taivaankappaleilla on silti vielä paljon, mitä emme ymmärrä, sanoo Jason Rabinovitch Stevens -teknologiainstituutista. "Huomioon täytyy ottaa alhaisen painovoiman lisäksi myös paineen, lämpötilan ja kaasun tiheyden vaikutus".

Aiheesta lisää Stevens Institute of Technology (englanniksi)