Venäjän Luna 27 -laskeutuja vie eurooppalaislaitteita Kuuhun

Ensimmäinen eurooppalainen laite Kuun pinnalla 2020-luvulla tulee olemaan Luna 27 -laskeutujassa. Sopimus Prospect-nimisen poraus- ja näyteanalyysilaitteiston rakentamisesta allekirjoitettiin yritysten kanssa torstaina Milanossa.

Luna 27 -luotaimen tavoitteena on tutkia Kuun koostumusta lähellä sen etelänapaa. Kiinnostuksen kohteena on etenkin vesijään esiintyminen pinnalla tai sen lähellä.

"Prospect mahdollistaa, että tutkijat ymmärtävät paremmin maastoa ja valmistelevat lentoja, joilla testataan esimerkiksi hapen ja ajoaineen valmistamista Kuun pinta-aineksesta", David Parker selittää. Parker johtaa Euroopan avaruusjärjestön ESAn miehitettyjä ja robottitutkimuslentoja.

Sopimus sisältää 31,5 miljoonan euron rahoituksen tiedelaitteiston valmistavien eurooppalaisyritysten kanssa. Laitteita on suunniteltu ja kehitetty jo vuodesta 2016 lähtien, mutta nyt myönnetty rahoitus mahdollistaa niiden toteuttamisen.

Poran on tarkoitus pystyä ottamaan näytteitä metrin syvyydestä noin -150 celsiusasteen lämpötilassa. Näytteet kuumennetaan myöhemmin uunissa 1 000 celsiusasteeseen ja niiden koostumus tutkitaan.

Venäjällä on Luna 27:n kyydissä myös 15 muuta tiedelaitetta Kuun ympäristön ja olosuhteiden tutkimukseen.

Näillä näkymin Luna 27 laukaistaan vuonna 2025. Sitä on lykätty useilla vuosilla Venäjän rahoitusongelmien vuoksi. Parhaillaan tutkitaan kandidaatteja laskeutumispaikaksi.

Aiheesta lisää ESA (englanniksi)