Venäjä ja Nasa miettivät yhdessä Venus-luotainta

Venäjän ja Nasan tutkijat tapaavat Venera-D-luotaimen merkeissä. Tavoitteena on suunnitella yhteistyössä venäläisluotaimen tiedetavoitteita ja instrumentteja.

"Vaikka Venusta pidetäänkin Maan sisarplaneettana, niin meillä on siitä paljon oppimista, esimerkiksi oliko siellä joskus valtameriä ja elämää", arvioi Jim Green Nasasta.

"Ymmärtämällä Venuksen ja Marsin prosesseja saamme entistä tarkemman kuvan miten maankaltaiset planeetat kehittyvät ajan mittaan ja näkemystä maapallon menneeseen, nykyisyyteen ja tulevaan", Green kertoo. 

Venera-D:n laukaisu on suunnitteilla näillä näkymin vuodelle 2025.

Luotainprojektin on tarkoitus koostua jopa kolme vuotta toimivasta kiertolaisluotaimesta sekä laskeutujasta, jonka tulisi pysyä toiminnassa Venuksen pinnan haastavissa olosuhteissa vähintään muutamia tunteja.

Lisäksi harkitaan aurinkopaneeleilla toimivaa Venuksen kaasukehässä kelluvaa palloluotainta, joka saattaisi pysyä toiminnassa jopa kolme kuukautta.

Venäjä on kärsinyt planeettaluotaimissaan lukuisista epäonnistumista. Tämä on taloudellisten ongelmien lisäksi pääsyy siihen, ettei maa ole panostanut planeettaluotaimiin enää paljoakaan 25 vuoteen.

Venäjän isoin planeettaluotainprojekti tällä hetkellä ESAn kanssa yhteistyössä toteutettava ExoMars-ohjelma.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)