Uusia kuvia Marsista - rakettinosturi tallensi laskeutumishetken

Marsin pinnalle eilen laskeutunut Perseverance vaikuttaa olevan täydessä kunnossa. Nasa julkisti erilaisia kuvia perjantai-illan lehdistötilaisuudessa.

"Historiaan kuuluu muutamia legendaarisimpia avaruustutkimuksen kuvia ja tästä voi kenties tulla sellainen", sanoi Adam Steltzner esitellessään oheista laskeutumiskuvaa. Tiimi koki voitonhuumaa saatuaan sen ensi kertaa nähtäväksi.

Tähän mennessä maapallolle asti on saatu kymmeniä kuvia minikoossa, mutta isompia versioita ei ole juurikaan vastaanotettu ja prosessoitu. Lehdistötilaisuudessa esiteltiin lähinnä viittä kuvaa.

Ajovaarakameroiden linssisuojukset on saatu irrotettua. Tästä johtuen aiemmin linssisuojuksen läpi otetuista ensimmäisistä näkymistä on nyt käytettävissä paljon tarkempi versio.

Mönkijän etupuoli osoittaa kaakkoon eli vastakkaiseen suuntaan, kuin missä muinaisen joen suistoalue sijaitsee. Suisto on käytännössä kulkijan päätavoitealue. Se sijaitsee korkeammalla kuin Jezeron kraatterin pohja, jossa ajokki nyt on.

Toisesta etupyörästä otetussa kuvassa erottuu sen vierellä huokoiselta vaikuttavaa kiveä, jonka alkuperä saattaa olla vulkaaninen.

Myös Marsin kiertoradalla oleva MRO-luotain onnistui taltioimaan jarruvarjon varassa olevan kulkijan. Samassa kuvassa näkyy sen laskeutumispaikka.

Toistaiseksi mönkijän mastoa tai robottikäsivartta ei vielä ole liikutettu pakkausasennoistaan. Korkeasuuntauksista antennia testataan parhaillaan.

Ensimmäiset päivät Marsissa kuluvat testauksissa. Lauantaina on tarkoitus nostaa masto pystyyn. Vuorossa on useiden kuvien ottaminen, joihin kuuluvat panoraama mönkijän kannesta ja laaja panoraama ympäristöstä. Näitä kuvia on tarkoitus julkaista maanantaina.