Uusi elektroniikka ei ollut moksiskaan Venuksen pätsistä

Nasa on testannut kehittämäänsä elektroniikkaa Venuksen olosuhteita jäljittelevässä uunissa. Uudenlainen virtapiiri toimi sata kertaa Venuksen pinnalle laskeutuneiden alusten virtapiirejä pidempään.

Venuksen olosuhteet haastavat sinne laskeutuvat luotaimet. Pinnalla keskimääräinen lämpötila on 462 astetta ja paine 92 kertaa omaa ilmakehäämme suurempi.

Koska kaupalliset virtapiirit eivät kestä tällaisia olosuhteita, Venukseen laskun tehneiden alusten elektroniikka on tähän asti eristetty suojakammion sisään. Kammion suuri massa lisää lennon kuluja, ja alusten virtapiirit ovat kaikesta huolimatta antaneet periksi viimeistään muutama tunti Venukseen saapumisen jälkeen.

Nyt Nasan tutkijat ovat kehittäneet kestävän, piikarbidista valmistetun virtapiirin. He testasivat sitä Venuksen painetta ja lämpötilaa jäljittelevässä uunissa.

Virtapiiri säilyi toimivana koko 521 tunnin testin ajan, mikä päihitti yli satakertaisesti oikeiden Venus-lentojen elektroniikan keston.

"Me osoitimme huikeasti pidemmän sähköisen toimintakyvyn levyillä, jotka olivat suoraan alttiina  ilman jäähdytystä ja suojaavaa paketointia  Venuksen pinnan ilmakehää tarkasti jäljitteleville oloille", sanoo Phil Neudeck Nasasta. "Molemmat virtapiirit toimivat vielä testin jälkeenkin."

Viimeisen kerran Venuksen pinnalle laskeuduttiin vuonna 1985. Silloin Neuvostoliiton Vega 1 ja Vega 2 -luotainten mukana matkasi laskeutujakaksikko. Nasalla ja Venäjän Roscosmoksella on tällä hetkellä hahmotelmissa uusia Venus-lentoja. Ei ole kuitenkaan varmaa, saavatko ne rahoitusta.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)