Uudenlainen atomikello tekee avaruusluotaimista itsenäisempiä

Nasa lähetti tänään uudenlaisen atomikellon Maan kiertoradalle testattavaksi. Maan päällä tehdyissä laboratoriotesteissä DSAC-atomikello on ollut 50 kertaa tarkempi kuin GPS-luotaimien kellot.

Uusi atomikello on kehitetty Marsia ja muita kaukaisia kohteita tutkivia luotaimia varten. Atomikellon avulla luotaimet pystyvät toimimaan paljon nykyistä itsenäisemmin.

"Maapallolla olevat navigaattorit ohjaavat jokaista kaukaista avaruutta tutkivaa alusta. DSAC-atomikello muuttaa tämän mahdollistamalla aluksen autonomisen navigoinnin", selittää Jill Seubert Nasasta.

Tällä hetkellä avaruusluotaimen paikka ja nopeus selvitetään lähettämällä maapallolta signaali luotaimelle, joka lähettää sen takaisin Maahan. Kuluneesta ajasta pystytään laskemaan luotaimen etäisyys. Tämän jälkeen paikkatieto tai ohjauskomento täytyy vielä lähettää luotaimelle.

Koska signaalilta kuluu planeettojen sijainnista riippuen 4–20 minuuttia kulkea maapallon ja Marsin välinen matka, luotain on ehtinyt liikkua huomattavan pitkälle ennen kuin alus saa tiedon omasta paikastaan.

Riittävän tarkan atomikellon avulla luotain pystyisi kuitenkin laskemaan itse oman paikkansa heti kun se vastaanottaa maapallolta tulleen signaalin.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)