Titan-kuun olosuhteita testattiin hyisessä -180-asteisessa koealtaassa

Yhdysvalloissa on rakennettu Titan-kuun järvien olosuhteiden koeallas. -180 celsiuasteisen metaaani- ja etaanialtaan päätarkoituksena on Nasassa suunnitellun sukellusveneluotaimen testaaminen.

"Tämä on melko huima koe enkä uskonut, että saisin mahdollisuuden sen toteuttamiseen. Hauska ja haastava käytännön suunnitteluongelma", kuvailee Ian Richardson Washington State Universitysta.

Laitteistolla kokeiltiin erilaisia matalia lämpötiloja ja paineita sekä metaanin, etaanin ja typen osuuksia nesteen koostumuksessa.

Yksi isoista haasteista on, että maapallon meristä poiketen Titanin järvien koostumusten arvioideen vaihtelevan huomattavasti eri syvyyksissä.

Eräs ratkaistavista ongelmista liittyy luotaimen lämmöntuottoon. Lämpö saa metaaniin liuenneen typen muodostamaan kuplia ja luotainta ympäröivät kuplat saattavat tehdä sen hallinnasta hankalaa.

Testeissä huomattiin, että nesteseos jäätyi hieman arvioitua kylmemmässä -198 celsiusasteessa arvioidun -183 celsiusasteen sijaan.

Sukellusveneluotaimen toteutusaikataulua tai rahoitusta ei vielä ole päätetty. Tutkijat haaveilevat sellaisen lähettämisestä seuraavan 20 vuoden kuluessa. Sukellusveneen on pystyttävä toimimaan täysin autonomisesti ja tekemään mittauksia eri syvyyksillä.

Titan-kuun pinnasta hieman alle kaksi prosenttia on metaanista ja etaanista koostuvien järvien peittämiä. Suurin osa järvistä keskittyy pohjoiselle napa-alueelle.

Aiheesta lisää Washington State University (englanniksi)