Perseverance-kulkijan näytteenotto Marsin kivestä epäonnistui

Ensimmäinen maapallolle palautettavaksi tarkoitetuista Marsin geologisista näytteistä jäi ottamatta. Kulkija ei saanut kivikairausta sisälle näytekapseliin.

Marsissa olevalla Perseverance-mönkijällä on mukanaan 43 titaanista tehtyä kapselia, joihin on tarkoitus säilöä näytteitä ja noutaa ne myöhemmin Maahan.

Äskettäin Perseverance koitti saada kiviainesta ensimmäiseen näistä kapseleista. Näytteenottoon käytettiin kulkijan robottikäsivarren päässä olevaa iskuporaa, jossa on ontto poranterä.

Telemetrian perusteella porauslaite oli toiminut suunnitelmien mukaisesti, mutta kapseliin saakka ei kuitenkaan kiveä saatu. Ongelma tuli ilmi, kun koettimella mitattiin näytteen tilavuutta.

"Koetin ei kohdannut odotettua vastusta, joka siellä olisi, jos näyte olisi kapselin sisällä", sanoo Jessica Samuels Nasasta.

Nasa selvittää asiaa. "Tyhjä kapseli on todennäköisemmin seurausta siitä, ettei kivi reagoinut odotetusti kairauksen aikana, ja vähemmän todennäköisesti siitä, että olisi ongelma laitteiston kanssa", sanoo Jennifer Trosper Nasasta.

Perseverancen sijaintipaikka on 45 kilometrin läpimittainen Jezero-kraatteri, jossa on aikoinaan virrannut vettä. Jos Marsissa on ollut elämää, siitä saattaa löytyä merkkejä näytteistä, joita kulkija kerää.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)