Kiina laukaisee kohta luotaimen – yli 40 vuoden jälkeen Kuusta noudetaan näytteitä

Chang'e-5 lähtee kohti Kuuta kahden viikon päästä. Alus poraa näytteitä jopa kahden metrin syvyydestä, ja niillä voi olla merkittävää kerrottavaa Kuun menneisyydestä.

Kuusta ei ole saatu ainesta maapallolle tutkittavaksi sitten vuoden 1976, jolloin venäläinen Luna 24 -luotain toi 170 grammaa näytteitä.

Nyt Kiina on näytteenhakupuuhissa. Kuuainesta on tuomassa marraskuun 24. päivänä laukaistava Chang'e-5-alus, kertoo Nature-tiedelehti.

Chang'e-5:n laskeutuja pudottautuu alueelle nimeltä Mons Rümker. Tämä tulivuorikompleksi on noin 3,5 miljardia vuotta vanha, mutta osa siitä voi olla nuorempikin.

Laskeutuja kerää kaikkiaan kaksi kiloa ainesta, joka säilötään nousijayksikköön. Laskeutujan poralla näytteitä voidaan saada kahden metrin syvyydestä saakka.

Kun nousija on palannut Kuun kiertoradalle, se siirtää näytteet siellä odottavaan paluualukseen, joka laskeutuu Sisä-Mongoliaan luultavasti joulukuun alkupuolella.

Näytteillä voi olla painavaa sanottavaa Kuun ammoisesta menneisyydestä. Tähän mennessä tuotujen amerikkalaisten ja venäläisten näytteiden perusteella Kuu oli aktiivinen 3,5 miljardia vuotta sitten. Havaintojen mukaan Kuussa kuitenkin saattaa olla laava-alueita, jotka ovat muodostuneet vasta 1–2 miljardia vuotta sitten.

Jos Chang'e-5:n tuomat ainekset vahvistavat, että kiertolaisemme oli tuolloin yhä aktiivinen, "me tulemme uudelleenkirjoittamaan Kuun historian", sanoo Xiao Long Kiinan geotieteiden yliopistosta.

Aiheesta lisää Nature (englanniksi)