Chang'e 5 pääsi matkaan – näytteitä odotetaan maapallolle kolmen viikon kuluttua

Ensimmäinen näytteenhaku Kuun pinnalta sitten 1970-luvun on iso tavoite Kiinalle. Maanantai-iltana Suomen aikaa Chang'e 5 -lento starttasi hakemaan kuuainesta.

Chang'e 5 koostuu kiertorataluotaimesta, laskeutujasta, nousualuksesta ja paluukapselista. Niiden yhteismassa on 8,2 tonnia. Tavoitteena on saada noin kaksi kiloa kuunäytteitä maapallolle.

"Miehittämätön kohtaaminen ja telakointi Kuun kiertoradalla tulee olemaan historiallinen ensiaskel. Se on erittäin vaikeaa", myöntää Jing Peng luotaimen suunnittelutiimistä.

Noin kolmen vuorokauden lennon jälkeen luotain asettuu Kuun kiertoradalle 200 kilometrin korkeuteen. Laskeutujaosio irrottautuu ja laskeutuu pehmeästi Kuun Myrskyjen meren alueelle joulukuun alussa.

Kiinan mukaan alue valittiin, sillä se on geologisesti suhteellisen nuori verrattuna Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton historiallisiin laskeutumisalueisiin. Tämän vuoksi näytteiltä odotetaan selvästi uutta tiedearvoa.

Laskeutujalla on mukanaan sekä robottikäsivarsi että porauslaitteisto näytteiden keräämiseen.

Poimitut kuukivet ja pinta-aines sijoitetaan pienempään nousualukseen. Se nousee kiertoradalle, telakoituu siellä odottavaan luotaimeen ja siirtää näytteet paluulentoa varten.

Mikäli kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, näytteenpalautus maapallolle on luvassa 15.–17. joulukuuta. Paluukapselin on määrä laskeutua autiomaahan parisataa kilometriä Pekingistä luoteeseen.

Euroopan avaruusjärjestö tukee luotainlentoa tarjoamalla tietoliikenneapua Kiinalle.

Aiheesta lisää Xinhua (englanniksi)