Asteroidinäyte arvioitiin riittäväksi pienestä ongelmasta huolimatta

Nasan OSIRIS-REx-luotaimen kuvat näytteestä paljastivat hyviä ja huonoja uutisia. Näytettä vaikuttaa olevan tarpeeksi, mutta näytekammio ei sulkeutunut täysin suunnittellusti.

Näytekammion tiivistävä mylar-kalvon läppä ei ole liikkunut sulkemaan näytettä kunnolla. Ainakin pienimpiä kivenkappaleita näyttää irtoavan kammiosta vähitellen.

Todennäköisesti suurin osa näytteestä pysyy kammiossa. Luotaintiimi arvioi, että näytettä on selvästi enemmän kuin raja-arvoksi asetettu 60 grammaa.

"Vaikka meidän täytyy edetä suunniteltua nopeammin näytteen pakkaamisessa, se ei ole hirveän paha ongelma. Olemme innoissamme nähdessämme runsaan näytteen", sanoo Thomas Zurbuchen Nasasta.

Palasten karkaamisen minimoimiseksi perjantaille suunniteltu moottorin jarrutuspoltto peruttiin. Samoin lauantaille suunnitellusta näytteen punnituskokeesta on luovuttu. Kokeessa luotainta olisi pyöritetty ja arvioitu samalla sen pyörimismomentin avulla otetun näytteen suuruutta.

Näyte siirretään mahdollisimman pian paluukapseliin, jossa näytekappaleita ei enää pääse karkuun. 

Aikanaan syyskuussa 2023 luotain irrottaa kapselin ennen osumistaan Maan ilmakehään. Kapseli selviytyy lämpökilpensä ansiosta ilmajarrutuksesta ja tulee laskuvarjon avulla maanpinnalle pehmeästi. 

Aiheesta lisää seuraavassa Tähdet ja avaruus -lehdessä.