Asteroidiluotain Lucy sai tutkittavakseen myös pienen kuun

Ensi vuonna laukaistava Lucy-luotain vierailee kuudella asteroidilla. Kylkiäisenä tutkimusantiin tulee vielä yhdeltä asteroidilta äskettäin varmistettu kuu.

Nasan Lucy-aluksen kohteena ovat niin sanotut Jupiterin troijalaiset asteroidit. Kiviset murikat kulkevat kahtena keskittymänä kaukana planeetan etu- ja jälkipuolella.

Jupiterin troijalaisia tunnetaan kaikkiaan noin 7 000 ja lokakuussa 2021 laukaistava Lucy tulee vierailemaan näistä viidellä. Matkalla niille se poikkeaa myös yhdellä asteroidivyöhykkeen kappaleella.

Ohilennot tapahtuvat ajanjaksolla 2027–2033. Nasan sivuston videot näyttävät ohilentojen koreografian.

Osana lennolle valmistautumista Nasan tiimi sai aikaa äskettäin Hubble-avaruusteleskoopilta tutkiakseen yhtä Lucyn kohteista, asteroidia nimeltään 3548 Eurybates.

Tiimi halusi katsoa asteroidia uudestaan, sillä 2018 Hubblen kuvissa sillä oli huomattu mahdollinen kuu. Havaintoaikaa myönnettiin kolmeen yritykseen.

Kahdella ensimmäisellä kerralla ei näkynyt mitään, mahdollisesti koska kuu oli liian likellä asteroidia.

Kolmannella yrityksellä pienen valotäplän nähtiin liikkuvan asteroidin lähellä. Kuun olemassaolo varmistui.

Havaintodatan perusteella kuu on pieni, kooltaan vain 1,9 prosenttia Eurybateksesta, joka itse on noin 68 kilometrin läpimittainen.

Kuu on kaikesta päätellen syntynyt Eurybateksesta törmäyksen seurauksena. Lucyn lento tarjoaa hyvän mahdollisuuden tutkia lähietäisyydeltä törmäyskuuta.

Aiheesta lisää AAS Nova (englanniksi)