Rauta-asteroidille lähetettävä luotain yrittää matkaan ensi viikolla

Metalliasteroidi on ihmiskunnalle uudenlainen ja jännittävä kohde tutkittavaksi läheltä. Nasan Psyche-luotaimen laukaisua yritetään torstaina 12.10. kello 17.16 Suomen aikaa.

Laukaisua ja sitä edeltäviä lehdistötilaisuuksia voi seurata suorina Nasa-TV:n kautta.

Luotain lähetetään matkaan SpaceX-yhtiön raskaan sarjan Falcon Heavy -kantoraketilla. Psyche oli tarkoitus laukaista jo vuosi sitten, mutta tuolloin vaivasivat ohjelmisto-ongelmat. Mikäli luotain pääsee matkaan suunnitellusti, se saapuu kohdeasteroidilleen elokuussa 2029.

Ennen laukaisua Nasa pitää lehdistötilaisuuden luotaimen tiedetavoitteista tiistaina kello 19 Suomen aikaa. Keskiviikkona kello 20 pidetään lennon teknisiä asioita koskeva lehdistötilaisuus.

Eräs suurista kysymyksistä liittyy asteroidin alkuperään. Onko Psyche jäänne hajonneen planeetta-alkion ytimestä vai onko se sulamatonta metallia?

Vuosikymmen sitten Psychen ajateltiin koostuvan lähes kokonaan raudasta ja nikkelistä, mutta uudempien mittausten mukaan siitä voi olla noin puolet kiveä.

Psyche on kooltaan 280 x 230 x 170 kilometriä ja keskitiheydeltään noin nelinkertainen veteen verrattuna. Kappale kiertää Aurinkoa radalla, joka käy 2,5–3,3-kertaisella Maa–Aurinko-etäisyydellä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)