Philae on perillä! - laskeutumisen seuranta

Tähdet ja avaruus seuraa Philaen laskeutumista ja päivittää tapahtumia uutiseen.

[16.35] Euroopan avaruusjärjestö on julkaissut ensimmäisen valokuvan Philae-luotaimelta. Kuvassa näkyy Rosetta pian sen jälkeen kun Philae oli irrottautunut emoluotaimestaan.

Philaen laskeutumiskeskuksessa tutkijat kertoivat juuri miten kuva todistaa luotaimen toimivan odotetusti. Philae on tähän asti kulkenut viimeiset 10,5 vuotta Rosetta-luotaimen mukana.

[17.05] Myös Rosetta-luotaimen Philaesta ottama kuva on julkaistu. Koska valo tuli Rosettan takaa, on Philae hyvin valaistu, mutta Rosetta puolestaan oli Philaesta nähtynä varjossa.

[17.33] Philae tömähtää Churyumov-Gerasimenkon pinnalle näillä hetkillä. Tieto laskeutumisesta saadaan 28 minuuttia ja 20 sekuntia sen jälkeen eli noin kello 18.02. Rosettaa kuuntelevat sekä Nasan että ESAn antennit.

[17.35] Helsingin yliopiston Hannu Koskinen raportoi Darmstadtista, että tunnelma on huipussaan ESOC-komentokeskuksessa, jossa on paikalla edustajat kaikista ESAn jäsenmaista sekä useita satoja toimittajia. Vaikka Philaen kylmäkaasumoottori ei toimikaan, ei sitä pidetä kriittisenä asiana, koska alkujaan laskeutuja suunniteltiin pienempää komeettaydintä varten, jonka pinnalla painovoima ei ole yhtä suuri.

[17.50] Tunnelma ESAn lennonjohdoissa tiivistyy. Rosettan lennonjohto on Darmstadtissa ja Philaen lennonjohto Kölnissä. Tunnelmia voi seurata ESAn verkkovideon kautta.

[17.56] Tieto laskeutumisesta voi tulla millä hetkellä hyvänsä, koska ESA ei pysty arvioimaan tarkasti Philaen nopeutta. Mikäli laskeutuja kohtaa ongelmia, se voi joutua käynnistämään itsensä uudelleen, jolloin tieto voi myöhästyä jopa 40 minuuttia.

[18.04] Laskeutuminen on tapahtunut!

[18.06] Ensimmäisiin tehtäviin kuuluu panoraamakuvan ottaminen. Philae pystyy toimimaan omilla akuillaan noin kaksi vuorokautta ja sen jälkeen aurinkopaneeleillaan jopa 3 kuukautta. Kuva saadaan nähtäväksi vasta myöhemmin, ehkä kello 20 Suomen aikaa.

[18.12] ESAn pääjohtaja Jean-Jacques Dordain kommentoi: "Tämä osaaminen ei tule taivaalta, vaan meiltä maanpinnalta!"

[18.15] Ilmatieteen laitoksen Walter Schmidt raportoi ESOCista Darmstadtista, että komeetan pintaa mittaava instrumentti toimii. Philae otti kuvia laskeutumisen aikana ja osa niistä on jo saatu vastaanotettua.

[19.10] Alustavien tietojen mukaan kiinnnittyminen komeettaytimen pintaan ei ole tapahtunut yhtä vahvasti, kuin etukäteen toivottiin. Pinta vaikuttaa myös olevan melko pehmeää. Lisätietoja tulee myöhemmin.

[19.15] Tällä hetkellä odotetaan lisätietoa siitä mitä laskeutumisessa on tapahtunut. Yksi mahdollisuus on, että Philae on pompannut pinnalta irti. Koska pinta on pehmeää, ei sen uskota liikkuneen kauas.

[19.50] ESA julkaisi ensimmäisen laskeutumisen aikana otetun kuvan (yllä) komeettaytimestä. Kuvan otti Philaessa oleva ROLIS-laitteisto eli Rosetta Lander Imaging System, kun laskeutuja oli 3 kilometrin etäisyydellä ytimestä.

[20.15] Ilmatieteen laitoksen Walter Schmidt raportoi ESOCista, että laskeutumisharppuunat eivät ole lauenneet. Pintaa analysoivan PP-mittalaitteen datassa on joitakin häiriöitä, joiden syytä ei tunneta. Hannu Koskinen puolestaan kertoo, että Rosetta ei tällä hetkellä ole laskeutujaan yhteydessä, joten aivan heti ei tietoa ole tulossa lisää. Yleisesti on puhuttu 75-prosenttisesti onnistuneesta laskeutumisesta.

[20.30] Walter Schmidt kertoo, että vieläkin on epävarmaa, miten hyvin Philae on kiinnittynyt. Siksi mietitään tarkkaan mitä tehdään seuraavaksi. Esimerkiksi komeetan pinnan poraaminen analyysia varten voisi irrottaa Philaea, joten sitä ei tehdä nyt. "Täällä ei olla pettyneitä, mutta jännitys on taas noussut, kun kaikki ei ole mennyt niin hyvin kuin olisi voinut."

[21.15] Philaen laskeutumispaikka tunnistettuna kuvista. Alue näyttää sopivan tasaiselta ja on hyvin lähellä suunniteltua paikkaa.

[21.20] ESAn tiedotus: "Tiedämme varmasti, että tulimme komeetan pinnalle silloin kun pitikin. Huono uutinen on, että laskeutuja ei ankkuroitunut pinnalle. Emme vieläkään ymmärrä dataa tarkalleen, mutta radiolinkissä oli häiriöitä, signaali palautui kuitenkin aina. Osa datasta viittasi siihen, että laskeutuja irrottautui hitaasti ja saattoi liikkua. Kahden tunnin ajan saimme dataa, joka viittaa siihen, että Philae on pyörinyt tuona aikana. Tämä saattoi johtua siitä, että reaktiopyörän pysäyttäminen siirsi pyörimisliikettä laskeutujaan. Se kuitenkin loppui kahden tunnin jälkeen. Siksi voi päätellä, että emme laskeutuneet vain kertaalleen, vaan peräti kaksi kertaa."

[21.22] Seuraava isompi tiedotustilaisuus on tarkoitus pitää torstaina kello 15.00 Suomen aikaa. Siihen mennessä pitäisi olla selvempää, mitä Philaelle laskeutumisen jälkeen tapahtui. Rosetta on tällä hetkellä toisella puolella komeettaa, joten lisää dataa ei saada hetkeen.

Laskeutumisesta lisää Tähdet ja avaruus -lehdessä 8/2014.