Perseverancen uusi panoraama julkaistiin 427 megapikselin kokoisena

Viikko sitten laskeutuneelta Perseverance-mönkijältä on vastaanotettu yhä enemmän dataa. Uusiin julkaisuihin kuuluvat jättipanoraama ja rakettinosturin tömähdys pinnalle.

Mastcam-Z-kamerainstrumentin 142 yksittäisestä kuvasta yhdistettyä 427 megapikselin panoraamaa pääsee zoomailemaan tästä tai lataamaan sen kokonaisuudessaan kuvana. Tämä mönkijän kolmantena päivänä ottama panoraama on huomattavasti tarkempi kuin maanantaina julkaistu ensimmäinen Navcam-panoraama.

Tutkijoita kiinnostaa Jezero-kraatterin reuna, joka näkyy tässä panoraaman osassa. Mikäli mönkijä pysyy pitkään toimintakykyisenä, saattaa se vuosien päästä nousta kraatterista ylös muinaisen joen uomaa mukaillen.

Vain minuutteja laskeutumisen jälkeen Perseverance onnistui tallentamaan kuviin pölypilven, jonka synnytti mönkijän pinnalle tuoneen rakettinosturin tömäys. Rakettinosturi laski mönkijän pinnalle ja lensi sen jälkeen noin 800 metrin päähän ennen putoamistaan.

Laskeutumisvideon julkistamisen yhteydessä Nasa vihjaisi, että jarruvarjon väritykseen on kätketty viesti. Internet-yhteisö onnistui purkamaan viestin muutamassa tunnissa.

Sisällöksi paljastui hehkutus "Uskalla mahtavia asioita" ja laskeutumiskoordinaatit. Viestin koodausta selitetään tarkemmin esimerkiksi tässä videossa.

Euroopan avaruusjärjestö julkaisi Mars Express -luotaimen ottaman kuvan laskeutumisalueesta. Kuvassa erottuvat juuri ja juuri laskeutumisosat, jotka aiemmin julkaistussa MRO-luotaimen kuvassa ovat paljon selvempiä.

Perseverancen tuoreimpia, käsittelemättömiä raakakuvia julkaistaan Nasan sivuilla harrastajien tutkittaviksi ja käsiteltäviksi tuoreeltaan.