Perseverance-mönkijän toinen näytteenottoyritys onnistui

Ensimmäinen maapallolle kuljetettava näyte Marsista on nyt näyteputkilossa. Perseverance-kulkija onnistui toisella yrittämällään poraamaan kivinäytteen pakattavaksi.

"Tiimi valitsi paikan sekä valitsi ja porasi sopivan ja tieteellisesti arvokkaan kiven. Teimme mitä tulimme tekemään", hehkuttaa Jennifer Trosper JPL:stä.

Nasa on myös julkaissut kuvan porauspaikasta. Siinä näkyy kiveen jäänyt reikä.

Ensimmäinen yritys ottaa näyte 5. elokuuta epäonnistui. Tutkijoiden analyysin mukaan tämä johtui vääränlaisen kiven valinnasta. Näyte hajosi pölyksi sen sijaan, että pora olisi saanut kairauksestaan sylinterimäisen kivenpalan säilöttäväksi.

Nyt näytteestä halutaan huolella valaistuja kuvia ennen kuin näyteputkilo suljetaan. 

Tämä liittyy myös operaatioon, jossa mönkijä täristää putkiloa, jotta putkilon ja kannen väliin ei jää sulkemista haittaavia murusia. Aiemmin täristyksen jälkeen otetussa kuvassa ei näytettä enää näkynyt. 

Harjoittelu nyt alkuvaiheessa on tärkeää, jotta näytteiden otto sujuu luotettavasti tulevien kymmenien porausten aikana.

Nasa ja Euroopan avaruusjärjestö ESA valmistelevat parhaillaan näytteenhakulentoa Marsiin. Mars Sample-Return -lennon kaavaillaan lähtevän matkaan vuonna 2026 ja tuovan näytteen maapallolle vuonna 2031.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)